27 Oct 2013

sakit itu ujian ~

bismillahirrahamnirrahim .

dengan namaMu ya Allah aku mensyukuri segala nikmat yang telah engkau kurniakan .

alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk terus berada di muka bumi ini .

Allahhuuu . sepanjang tempoh seminggu ini , kami pelajar jordan dikejutkan dengan beita kehilangan demi kehilangan .

jumaat selepas aidiladha , ayah zulhilmi budak batch aku EXITO menghembuskan nafasnya yang terakhir .
allahuakbar , sungguh KAU menguji hambaMu saat imtihan awal baru bermula . zul moga kau tabah . aku tahu kau kuat ! sungguh aku tak rasa apa yang kau rasa , ya Allah panjangkan umur ummiabah aku . sungguh aku sayangkn mereka , aku mahu menjadi anak yang solehah dan berbakti buat ummiabah ya Allah !

beberapa hari selepas kematian ayah zul , kami semua dikhabarkan tentang berita kehilangan ayah pelajar tahun akhir university albyt mafraq . allah ! lemah rasanya .

kemudian berita kehilangan ibu pelajar irbid juga menyentap jiwa aku .

dan harini . lagi berita tentang kepergian ayah seorang senior tahun akhir uni aku , kak masilah if tak silap aku .. ya Allah moga kau tabah kak menempuhi ujian ini .

sesungguhnya aku tahu setiap yang hidup akan merasai mati tetapi sumpah aku tak mampu ya Allah aku tak sanggup untuk merasa kehilangan itu . maka KAU panjangkanlah umur ummiabah aku , makayah sahabat-sahabat aku .

dua hari tak contac ummiabah disebabakan masalah internet kat rumah malaysia ! allahu sungguh KAU menguji hambaMU yang lemah lagi hina ini .. masalah kesihatan aku juga semakin menjadi-jadi .

fainted ! vomate ! dizzy . its make me trully hurt . tension ..

tapi lupakah kau bahawa setiap kesakitan yang Allah uji itu sebenrnya sebagai penghapus dosa dosa kecil kau ??

#Allah sungguh aku tahu Engkau maha Penyayang . Engkau menghapuskan dosa dosa kecilku melalui nikmat kesakitan ini .

bersama kengkawan disisi aku mampu melalui ujian kehidupan kat bumi tarbiyah ni . sungguh aku lemah tanpa pertolongnMu ya Allah melalui mereka sebagai keluargaku disini .




19 Oct 2013

cerita tentang kami :)

bismillahhirrahmanirrahim .

alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menghirup setiap udara yang Allah anugerahkan . masih mempunyai masa untuk mengadap lappy menaip entry kali ni.

entry untuk kali ni kisah hari raya aidiladha aku yang kedua kat bumi irbid , cerita tentang melapah dan openhouse .

walaupun hati aku meronta menangis tak dapat beraya dengan keluarga tercinta di malaysia sana namun kengkawan disisi merupakan keluargaku disini . mereka mengisi kekosongan ruang hati aku .

first eid adha 2013 irbid . rooftop plazahome 


actually pic ni tak lengkap ! gambar kami bertiga coz pic yang reramai takda dalam lappy . aghh bedal je lahh kan >:< 

ni pulak pic hari kami pergi melapah dowhh ! heaven dapat potong daging berserta dengan kenangan yang mantap yeah luka jari tangan . okeyh best memory .

3rd days eid adha . melapah daging korban 

ignore je pic aku yang senget benget tu . hahahaha . 

ni pulak kisah beraya di puskom melantak gulai tulang lembu . pipah heaven sangat dapat meratah tulang ni . best wehh da dua tahun ta dapt makan ni since beraya kat perantauan . arghh betapa aku rindu nak menghirup sup tulang kat perlis . perut cicah air asam utara . miss all of the momments . * crying 


ni rupa gulai tulang yang aku and pipah ratah :) 


moga ukhwah yang terbina ini kekal sehingga jannah . love . 

rabiatuladawiahbaharin 

15 Oct 2013

anual grand dinner :)

K.A.M.I AKHAWAT E.X.I.T.O *

bismillahhirrahmanirrahim .

alhamdulillah , bersyukur sangat . harini hari raya dah . tapi lantaklah aku nak masukkan entry pasai AGD jugak ! entry pasai raya nexttime lah bila aku rajin .

hahah . mlm tu syida comell sangat . amie and asma' also look so gojes :) . kakya dengan blackdress memang perghh . syida whiteprincess . aku ?? ofcos simple mimple je dowh . pipah dressing mcm biasa ja . ingat boleh la tengok pipah melaram . adehh >,<

actually agaklah aku terkilan sebabnya tak dapat bergambar dekat papan EXITO . tapi takpe dapat jugak posing atas stage . 

even granddinner kat irbid ni ta segah n segrand kat malaysia , tapi memang memory yang akan terpahat dalam ingatanlah . 2013 :)
nor ilhamie , siti asma' , nur syahidah , aku !

insyaAllah moga ukhwah yang terbina diredhai Allah . tak sempat nk bergambar dengan pipah and kakya . aduhai . oklah next entry about raya pulak . 

13 Oct 2013

demi mencari sesuap nasi .

bismillahhirrahmanirrahim .
alhamdulillah bersyukur pada hadrat ilahi dikurniakan kesempatan untuk menaip entry ni .
sekarang aku menunggu seseorang di jamiah yarmouk . penat ! hanya itu ungkapan yang terzahir di bibir .
harini nur islam corp mentausil makanan ke seluruh hijazi dan syimali sehingga area masjid abdullah tal tanpa mengenakan caj bayaran . 
bahagia dalam derita . eyh ? harini aku belajar erti syukur . harini aku belajar erti sabar . dan harini dunia mengajar aku tentang pahitnya sebuah kehidupan .
dalam aku , asma' dan syida melangkah longlai kepenatan mencari rumah ezzudin , aku bersyukur sekurangkurangnya usaha penat lelah kami
berbaloi .
kami bukan merantau dari rumah ke rumah untuk menjual makanan . kami hanya mentausil makanan ke rumah orang yang menempah . itu sudah cukup buat kami kepenatan .
semoga apa yang kami lakukan tidak menjadi amalan yang sia sia harini ,

8 Oct 2013

cerita kami , akhawat excellent !

ku  uturkan lafaz bismillahhirrahmanirrahim . dengan nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha penyayang .

alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk mencoretkan kisah suka bahagia kami akhawat irbid .

gambaq tu sebenaqnya throwback okeyh !

hahha . happy girl ! suprise bufday k.mila + ilhamie + yana . happy belated bufday korang . may ALLAH bless us alwes .

bersyukur aku dianugerahkan kengkawan yang comel kiut miut ni .

thanks korang sebab menceriakan hari aku kat irbid ni .

hope kita single until khirrij . insyaallah . then sambung master and phd . kerja . bina career memasing . if allah wills .

amin-3 ! .

next time nak kenekan sape lagi eyh ? moga panjang umur semua amin .

7 Oct 2013

tinggal kenangan !

sejarah mungkin berulang ???



bismillahhirrahmanirrahim ~

alhamdulillah still lagi bernafas di bumi Allah yang indah ini ! * pic kat ats tu ; biarkan gambar berbicara .

 moga ini yang terbaik buat aku . aku yakin dan pasti banyak hikmahnya kenapa berakhirnya sebuah persahabatan ni .done !

tak pernah terfikir akan wujud ' bekas kawan ' . harapnya ini memang jadi sejarah dan biarkan ia terkubur bersama semua kenangan yang pernah tercipta antara aku dan dia .


now , focus in my career . study first . no more waste my time !

5 Oct 2013

pelajar cemerlang ?

bismillahhirrahmanirrahim !

look at my tittle . what do you guess for this entry ??

hum jujur ok aku nak sangat cemerlang akedemik . tapi mampu ke andai akhlak entah kemana ? cemerlang akedemik harus seiring dengan kecemerlangan akhlak !

namun . .

andai hubungan dengan ALLAH S.W.T ta terjaga tak kemana kan ??

aishh . solat subuh lately lewat . pkul 6-630 pagi . hummm . alasannya penat . mcm mna nak berkat kehidupan as a student ?

keberkatan dalam hidup kita penting if nak berjaya .

selain mencari keredhaan ALLAH S.W.T dalam kehidupan kita , untuk berjaya haruslah berusaha semaximum mungkin . bukan sekadar melepaskan batuk di tangga .

lets me share * tips untuk menjadi pelajar yang cemerlang . dunia juga akhirat !

- jaga hubungan dengan ALLAH .
- jaga hubungan dengan ummiabah , makayah , mummydaddy , papamama ! #semualah angkat ke tiri k .
- jaga hubungan sesama manusia .
- banyakkan zikrullah .
- ingat mati itu bebila dan dimana saja . *orang yang bijak ialah orang yang selalu ingat mati.
- solat awal waktu .
- solat hajat solat sunat amalkan setiap hari . * makanan rohani .
- always rapatkan diri dengan al-Quran .
- make time table ! * please ah being a someone fullit with diciplne .
- pandai uruskan masa .
- make a study group .
- ingat cecita and masa depan korang .

^ ni j . insyaALLAH . not too hard . ingat ah . seimbangkan dunia dan akhirat . note for myself*